Jídelníček


Když je v ledním hokeji a příbuzných sportech (například in-line bruslení) řeč o jídelníčku, má se tím na mysli jedna ze součástí životosprávy. Správný jídelníček hokejistům pomáhá podávat během zápasů lepší výkony, udržovat se dlouhodobě v kondici a zároveň podpořit své zdraví. Zatímco dříve bylo dodržování jídelníčku záležitostí především profesionálních hráčů, v posledních letech na něj dbají i hráči v poloprofesionálních soutěžích a také mladí hráči.

Konkrétní podoba jídelníčku se u jednotlivců liší, ale některé pokrmy specialisté obecně doporučují všem. Během dnů bez tréninků a zápasů mohou hokejisté jíst například libové maso, rýži, těstoviny nebo ovoce, zeleninu a celozrnné pečivo. Pro utkání naopak potřebují co nejvíc sacharidů, aby jim nedošla energie. Profi hráči si najímají zkušené výživové specialisty, kteří jim sestavují jídelníček na míru, a to pro různé fáze sezony a různá roční období.